Toți românii primesc gratis chiar acum asta. Decizia fără precedent a Guvernului

de: Andrei Simion
15 01. 2021

În plină campanie de vaccinare anti-COVID, Ministerul Sănătății mai are o veste pentru toți românii. Campania de vaccinare antigripală gratuită a fost extinsă pentru toată populaţia din România, conform Guvernului.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a aprobat extinderea campaniei de vaccinare antigripală anuală pentru toate grupele populaţionale, fără a mai exista o prioritizare impusă de grupele de risc.

Conform Guvernului, vaccinarea antigripală se extinde

„Este necesar ca vaccinarea antigripală să continue şi în această perioadă de pandemie, prevenirea îmbolnăvirilor de orice fel este esenţială. Riscurile de co-infecţie COVID cu gripă duc la forme grave de boală, fapt demonstrat ştiinţific. Extindem vaccinarea antigripală gratuită pentru toate categoriile de populaţie”, a declarat ministrul Voiculescu, citat într-un comunicat de presă, citat de Digi24.

În cadrul campaniei de vaccinare antigripală gratuită anuală a Ministerului Sănătăţii sunt imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC, informează Agerpres.

„Vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii, care recomandă celor care doresc vaccinul să îl solicite gratuit medicilor de familie.

Măsurile de igienă personală – spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – sunt „esenţiale” pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, mai transmite ministerul.

Ce ar trebui să învețe România pentru ca vaccinarea să fie un succes: țara care dă clasă Bucureștiului

România a intrat, din 15 ianuarie, în etapa a doua de vaccinare. Ritmul e încă lent, dar poate învăța de la alții care o fac mult mai bine și mai eficient.

Campania de vaccinare din România a intrat de vineri, 15 ianuarie, în etapa a doua. Se vaccinează în această etapă populaţia cu grad ridicat de risc, dar și demnitarii şi lucrătorii care desfăşoară activităţi în domenii-cheie, esenţiale. Din categoria celor cu grad ridicat de risc fac parte adulţii cu vârsta peste 65 de ani, precum şi persoanele aflate în evidenţă cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcţie de indicaţiile vaccinurilor utilizate.

Președintele Klaus Iohannis, de exemplu, s-a vaccinat deja la Spitalul Militar Carol Davila din Capitală, tocmai pentru a da un exemplu. Doar că alte țări din Europa gestionează mai bine acest proces. Un exemplu e Danemarca.